Wednesday 6 December 2017

A lomtalanítás fázisai

A  mai blogbejegyzésemben szeretném megmutatni nektek, hogyan is zajlik le nálam egy olyan munkafolyamat, mint a lomtalanítás: ennek előkészítése és megszervezése, lépésről-lépésre.
Egy nemrég elkészült munkámon keresztül szeretném ezt nektek bemutatni, ahol egy tárolót és az autóbeállót kellett "REND-be szedni".
Amit tudnotok kell az ügyfelemről: házból lakásba költözött, és szinte minden költözött vele. Képzelhetitek, hogy kicsit több dolga volt, mint ami az új otthonba befért. Ezért is szoktam javasolni már a költözés előtt a lomtalanítást, rengeteg felesleges csomagolástól és extra költségtől kímélhetitek meg magatokat, de erre itt sajnos nem volt lehetőség/idő.

Szóval, hogyan is történik egy ilyen lomtalanítás?

Először is ugye kimentem felmérni a "terepet" :)
Mutatom mi várt:
Az autóbeálló

A tároló
(A tároló L alakú, de a második részébe be sem sikerült jutni a dobozoktól.)

Maga a lomtalanítás pedig úgy zajlott, hogy dobozról dobozra mindent kinyitottam és átnéztem. 
Több kupac készült: 
-egy azoknak a dolgoknak, amik felkerültek a lakásba: könyvek, pohár- és étkészletek, dekor cuccok
-egy a biztosan lomtalanítandó dolgoknak: lejárt dolgok, régi, elhasznált matracok, szőnyegek, konyhai eszközök és társai
-egy jó állapotban lévő, elajándékozandó/ adományozandó dolgokkal: ide főleg a gyerekek már kinőtt cuccai, játékai kerültek
-lett egy "átnézendő" kupac is, amiből a tulajdonossal kellett mindent egyenként átnézni, ezek főként személyes dokumentumok és társai
-és persze egy kupac a valóban a tároló helyiségbe való dolgokkal: extra edények, csavarkészletek, karácsonyi dekoráció, sportcuccok

Folyamatában ez így nézett ki:

A kupacok az autóbeállóba kerültek, mivel máshol nem volt hely.
Így viszont végre sikerült bejutnom a tároló másik részébe is:

Nem, nem mertem megszámolni hány doboz volt. :)
A végére egy ekkora kupac gyűlt össze csak a kidobandó dolgokból:

Miután megtörtént mindennek az átnézése és a szétválogatása, felkerültek a lakásba a még oda tartozó dolgok, a lomot pedig egy lomtalanító cég vitte el.
Jöhetett a tároló rendszerezése. Mivel elég kicsi volt a hely, cuccból pedig még így is maradt,  polcrendszerek beszerzése mellett döntöttünk. A tárolóba három nagy fém polcrendszer került, az autóbeállóba pedig két kicsi, amiket mind én szereltem össze! :)
A már meglévő költözős dobozokat is felhasználtam: ezekbe kerültek pl. az extra pohár és edénykészletek, régi videokazetták és társai, és persze minden fel lett címkézve. Külön részre kerültek a sport cuccok, külön az extra játékok, külön a barkácsolósak. Az autóbeállóban csak néhány autóhoz kapcsolódó dolog maradt, a gyerekek biciklijei és egy nagy kuka, amibe megérkezéskor egyből be lehet dobni az autóban felgyűlt szemetet. :)

Ez egy kb két hetes munka volt, nem volt egyszerű, de nagyon büszke vagyok a végeredményre és a  tulajdonos is elégedett volt, ami a legfontosabb számomra. Átlátható, rendszerezett, lommentes lett végre a tároló és kocsibeálló, és még az autó is befér! :)
Mutatom is:


Nektek, hogy tetszik?
Timi